Nieuwe Ssangyong SRX Cup in voorprogramma WK Rallycross-manche te Mettet

Binnen de afdeling autotechnieken zijn de leerlingen, samen met leerkracht dhr. Spooren begonnen aan een nieuw avontuur.

Via een plaatselijke garage uit Leopoldsburg kregen de leerlingen van het 5de en 6de jaar autotechnieken de kans om twee splinternieuwe SsangYong Actyon Sports om te bouwen tot volwaardige rallycrosswagens.

Het project past volledig in het leerplan van deze afdeling. Leerlingen komen met alle aspecten van de autotechniek in aanraking. Het grote voordeel is dat dit een splinternieuwe wagen is en dat vergemakkelijkt het werken uiteraard.

De wagen wordt in eerste instantie volledig gedemonteerd, dit omvat remmen, schokdempers interieur, dashboard, airco en nog veel meer. Er blijft dan een zo goed als lege body over.

Nadien begint het echte werk. De leerlingen bouwen speciale remblokken in en brengen ook speciale schokdempers aan om het 1600 kg zware voertuig bestuurbaar te houden. Ze monteren de nodige rolkooien  en de elektrische aanpassingen worden aangebracht. Na deze ingreep kan het dashboard terug geplaatst worden.  De twee kuipzetels met bijhorende veiligheidsgordels worden gemonteerd en ze installeren de hydraulische handrem.

Voor de aanpassing van het koetswerk en spuitwerk konden we rekenen op onze afdeling carrosserie. Ook deze leerlingen hebben hun steentje bijgedragen tot het verwezenlijken van deze mooie wagen.

De bedoeling van dit project is om binnen het rallycross gebeuren een aparte reeks te laten rijden enkel en alleen van het merk SsangYong. Het voordeel van dit concept is dat er telkens twee personen kunnen meerijden, wat in een gewone rallycrosswagen niet het geval is. Hierdoor kunnen er telkens twee personen kennis maken met de rallycross. Zowel rijder als copiloot ervaren wat het is om met dergelijk voertuig te rijden.

Op 5 maart 2017 zal de eerste manche gereden worden in Maasmechelen op het Duivelsberg Circuit. Uiteraard zullen onze leerlingen ter plaatse zijn om hun voertuigen aan het werk te zien. Later volgen er nog wedstrijden in Mettet en Duitsland ( Buxtehude ). Ook hier zal er steeds een delegatie van TISP aanwezig zijn. In totaal zijn er twaalf van deze voertuigen klaar gemaakt. Twee daarvan door onze leerlingen van de afdeling autotechnieken. Als het project vlot loopt, bestaat de kans dat er nog meer van deze voertuigen via onze school zullen passeren.

De leerlingen zijn dolenthousiast om aan dit project mee te werken. Het is een unieke kans om kennis te maken met het rallycrosscircuit.

Voor de geïnteresseerden de kalender van dit jaar:

• 5 MAART  - Duivelsbergcircuit, Maasmechelen
  • 19 MAART - Circuit Jules Tacheny, Mettet
  • 2, 13, 14 MEI  - Circuit Jules Tacheny, Mettet (WK Rallycross)
  • 18 JUNI - Estering, Buxtehude
  • 16 JULI  - Duivelsbergcircuit, Maasmechelen
  • 10 SEPTEMBER - Duivelsbergcircuit, Maasmechelen
  • 8 OKTOBER - Duivelsbergcircuit, Maasmechelen
  • 5 NOVEMBER - Endurance Race Circuit Jules Tacheny, Mettet

Als kers op de taart zullen er op het einde van het schooljaar, tijdens de opendeurdag op het Glossocircuit in Arendonk, een of twee van deze voertuigen aanwezig zijn. Op dat moment kan je dus zelf ervaren wat het is om met zo'n voertuig te rijden.
Meer info hierover volgt nog. Hou de website van Tisp maar in het oog!